Top News

NATO zirvesi Finlandiya ve İsveç görüşmeleri için ‘son tarih değil’

Üst düzey bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önümüzdeki hafta yapılacak NATO zirvesini Finlandiya ve İsveç’in Batı savunma ittifakına katılmasına yönelik itirazlarını çözmek için son tarih olarak görmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey dış politika danışmanı İbrahim Kalın, Brüksel’deki görüşmesinin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Madrid NATO zirvesi son tarih değil, bu nedenle müzakerelerimiz devam edecek” dedi.

Onlarca yıl süren askeri bağlantısızlıktan sonra, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı İsveç ve Finlandiya’yı Mayıs ayında NATO’ya katılmak için başvurmaya zorladı. Ancak, PKK ve onun Suriye kanadı, YPG de dahil olmak üzere terörist gruplara verdikleri desteği ve Ankara’ya silah ambargosunu gerekçe göstererek ittifaka katılmalarını veto eden Türkiye’nin direnişiyle karşılaştılar.

Kalın ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, NATO liderlerinin Madrid zirvesinde bloğa katılmak için İskandinav ülkelerinin resmi onayının önünü açacağını umdukları tartışmalar için Pazar günü Brüksel’e gitti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üyelik başvurularında ilerleme kaydetmek için üç ülkeden temsilcilerle bir araya geldi.

Görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirirken, Türkiye hala yapılacak işlerin olduğunu açıkça belirtti.

Kalın, Ankara’nın İsveç’ten, özellikle de PKK’nın ülkesindeki eylemlerine ilişkin acil adımlar atmasını beklediğini ve Nordik üyelik hedeflerinde herhangi bir ilerlemenin “şimdi bu ülkelerin adımlarının yönüne ve hızına bağlı olduğunu” söyledi.

“Bu ülkelerde terör örgütlerinin varlığına son verilmelidir. Hem Finlandiya’dan hem de İsveç’ten beklediğimiz bu” dedi.

Kalın, Ankara’nın Türkiye’ye uygulanan doğrudan veya dolaylı silah dondurmalarının kaldırılmasına ilişkin beklentilerini de dile getirdi.

İsveç ve Finlandiya, 2019’da Fırat’ın kuzeyini Suriye’nin kuzeyini temizlemeyi amaçlayan askeri operasyonunun ardından Türkiye’ye silah ihracatı ambargosu uygulamıştı.

NATO’ya katılmak için herhangi bir teklif, 30 üyesinin her birinin desteğini gerektirir. 70 yılı aşkın süredir NATO müttefiki olan Türkiye, Finlandiya ve İsveç endişeleri konusunda “somut adımlar” atmadığı sürece bu görüşünü değiştirmeyeceğini söyledi.

NATO başkanı Jens Stoltenberg, toplantıyı “yapıcı” olarak nitelendirirken, Türkiye’nin “meşru” endişelerinin hala tam olarak ele alınmadığını kabul etti.

Stoltenberg, “Türkiye’nin terörle ilgili ele almamız gereken meşru güvenlik endişeleri var” dedi. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvuruları konusundaki görüşmelerimize devam edeceğiz ve mümkün olan en kısa sürede ileriye dönük bir yol bulmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu