Top News

‘Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile NATO antlaşmasının uygulanmasını izleyecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın, Stockholm’ün 73 “terörist”i iade etme taahhüdü de dahil olmak üzere NATO üyelik hedefleri üzerindeki vetosunu kaldırma anlaşmasında Türkiye’ye verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Kritik bir NATO zirvesinin sonunda Madrid’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, üçlü anlaşmanın imzalanmasını Ankara’nın terörizm konusundaki endişelerinin tanınması ve Türkiye için “diplomatik bir zafer” olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye’nin anlaşmayı “hassasiyetlerinin anlaşılması” olarak gördüğünü ve bunu bir sürecin “başlangıcı” olarak nitelendirdiğini söyledi.

İsveç ve Finlandiya’yı terörle mücadelelerini yoğunlaştırmaya çağırarak, Ankara ile imzaladıkları anlaşmanın tam olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.

Kuzey ülkelerinin ABD öncülüğündeki askeri bloğa resmen davet edildiği zirvenin ardından gazetecilere konuşan Erdoğan, “Müttefiklerimizden sadece sözde değil, eylemde de gerçek bir dayanışma beklediğimiz mesajını kuvvetle vurguladık” dedi.

Üyelik başvuruları, Kuzey ülkelerinin Türkiye’nin PKK bağlantılı teröristlere karşı mücadelesine katılması ve şüphelileri süratle iade etmesi için garanti arayan Türkiye tarafından son ana kadar ertelendi.

Anlaşmazlık, Salı günü imzalanan ve Türkiye’nin terörle ilgili endişelerinin çoğunu ele alan ve Türkiye’nin 2019’da Suriye’ye yönelik askeri operasyonuna yanıt olarak Ankara’ya uygulanan silah ambargosunu kaldıran 10 maddelik bir mutabakatla çözüldü. Ancak Erdoğan, şimdi iki ülkenin anlaşmayı tam olarak uygulamasını beklediğini söyledi.

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’ya, Ankara ile yeni anlaşmayı uygulayamazlarsa NATO’ya katılma isteklerini yine de engelleyebileceğini söyledi.

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in öncelikle Türkiye’ye NATO üyelik hedeflerine yönelik vetosunu kaldırma anlaşmasında verdikleri sözleri tutması gerektiğini, aksi takdirde onayın Türk parlamentosuna gönderilmeyeceğini söyledi ve iki İskandinav ülkesinin AB ile ilgili mevzuat değişikliklerini tamamlaması gerektiğini de sözlerine ekledi. teröristler en kısa sürede

Yeni ülkelerin üyelik başvuruları tüm NATO üye ülkeleri tarafından onaylanmalı ve ülkelerin ilgili parlamentoları tarafından onaylanmalıdır.

Erdoğan, “Önemli olan verilen sözlerin gerçekleşmesidir. Önümüzdeki dönemde muhtırada yer alan unsurların uygulanmasını izleyeceğiz ve ona göre adımlarımızı atacağız.” dedi.

“Önce İsveç ve Finlandiya görevlerini yapsınlar ve bunlar metinde var… Ama yapmazlarsa tabii ki onayın meclisimize gelmesi söz konusu değil” dedi.

Anlaşmada ayrıca Finlandiya ve İsveç’in bilgi alışverişi, suçluların iadesi ve genel olarak terörle mücadele ile ilgili konularda Türkiye ile yakın çalışacağı belirtiliyor.

Erdoğan, “İsveç 73 teröristi Türkiye’ye iade etme sözü verdi” dedi.

NATO’nun terörle mücadele çabaları hakkında, ittifakın terörün her türlüsüyle mücadele etme kararlılığını göstermesinin önemli olduğunu, ancak “sadece kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini” söyledi.

Salı günü Madrid’de dört saat süren görüşmelerin ardından Erdoğan ile Finlandiyalı ve İsveçli mevkidaşları, iki İskandinav ülkesinin Ankara’nın terörle ilgili endişeleri nedeniyle Mayıs ayında Türkiye’ye getirdiği vetoyu aşmasına izin verecek bir dizi güvenlik önlemi üzerinde anlaştılar.

İmzalanan muhtıraya göre Finlandiya ve İsveç, PKK ve Suriye kolu YPG gruplarını veya Ankara’nın 2016 darbe girişimi düzenlediğini söylediği ve FETÖ kısaltmasıyla terör örgütü olarak nitelendirdiği ABD merkezli Fetullah Gülen ağını desteklememe sözü verdi. (Gülenci Terör Grubu). İmzalanan mutabakat, iade edilecek herhangi bir kişiyi listelemedi.

Müttefik parlamentolarda onaylamanın bir yıl kadar sürmesi muhtemel, ancak onaylandıktan sonra Finlandiya ve İsveç, NATO’nun 5. Madde toplu savunma maddesi kapsamında olacak ve onları ABD’nin koruyucu nükleer şemsiyesi altına alacak.

Türkiye’nin Batılı müttefikleri, Ankara’nın itirazlarına rağmen, ABD’nin Suriye’deki DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelede ortak olduğu YPG’yi değil, PKK’yı terör örgütü olarak tanımlıyor. PKK, Türk devletine karşı isyanını 1984’te başlattı. Çatışmada 40.000’den fazla insan öldü.

Erdoğan, Türkiye’nin Finlandiya’dan 12 ve İsveç’ten 21 şüphelinin iadesini isteyeceğini açıklamasından bir gün sonra mesajını verdi.

33 kişinin tümü ya PKK bağlantılı teröristler ya da FETÖ üyesi olmakla suçlandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın daha önce yetkililer ve mahkemeler tarafından incelenen davalara atıfta bulunduğunu söyledi.

Niinisto Madrid’de gazetecilere verdiği demeçte, “Bütün bu davaların Finlandiya’da çözüldüğünü tahmin ediyorum. Alınan kararlar var ve bu kararlar kısmen mahkemelerimiz tarafından veriliyor.”

“Onları tekrar almak için bir neden göremiyorum.”

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da PKK’ya karşı mücadelede “Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmak” niyetinde olduğunu söyledi.

Ancak, “bu konuda İsveç ve uluslararası hukuka uyacağını” ve ülkesinin hiçbir vatandaşını iade etmeyeceğini de vurguladı. Sürecin Türkiye’den hangi bilgilerin alındığına bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu