Top News

Lübnan, Suriye ve Mısır doğalgaz ithalatı için anlaşma imzaladı

Lübnan Salı günü Mısır ve Suriye ile, ciddi bir enerji krizi ve kronik kesintiler yaşayan Lübnan’daki elektrik arzı kıtlığı nedeniyle Suriye topraklarından yılda 720 milyon metreküp Mısır doğalgazı ithal etmek için bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın, süreci finanse etmesi beklenen Dünya Bankası tarafından imzalanması gerekiyor. Ayrıca Lübnan Enerji Bakanı Walid Fayad, söz konusu ülkelerin Suriye’ye uygulanan Amerikan yaptırımlarının hedefi olmayacağına dair ABD güvencesinin gerekli olduğunu söyledi.

Mısır, Lübnan’a Ürdün ve Suriye üzerinden elektrik santrallerine doğal gaz sağlamayı kabul etmişti. Suriyeli ve Lübnanlı uzmanlar, aylardır hazır olan boru hattındaki yenileme çalışmalarını tamamladı.

Fayad, kuzeydeki Deir Ammar elektrik santraline boru hattıyla yılda yaklaşık 650 milyon metreküp (22.95 milyar fit küp) gazın Lübnan’a getirileceğini söylemişti. Bu miktarın günde dört saat elektrik kaynağı ekleyerek 450 megavat elektrik üretimine yol açacağını da sözlerine ekledi.

Fayad, “Bugün imzalanan anlaşma, dokuz ay önce başlayan sıkı çalışmayı taçlandırıyor” diyerek, “Dünya Bankası’ndan fon sağlamayı garanti etmek için tüm engellerin kaldırıldığını umuyoruz.”

Suriye rejimi, ülkenin yaklaşık yarım milyon kişinin ölümüne ve kaybolmasına ve nüfusun yaklaşık yarısının yerinden edilmesine neden olan 11 yıllık savaştaki rolü nedeniyle ABD ve Batı yaptırımları altında.

Anlaşma kapsamında Suriye nakit almayacak, ancak az miktarda gaz alacak.

Fayad, “Özellikle yaptırımlarla ilgili olarak ABD’den nihai garantiler almayı dört gözle bekliyoruz, bu nedenle ABD ve uluslararası toplumun desteği şart” dedi.

Suriye General Petroleum Corp.’un genel müdürü Nabih Khrestin, anlaşmanın Lübnan’ın bazı ihtiyaçlarını karşılayacağını “ve daha fazla ihtiyacımız olduğunu” söyledi.

Ocak ayında Lübnan, modern tarihinin en kötü ekonomik ve mali krizinin pençesinde olan küçük Akdeniz ülkesine yardım etmek için Suriye üzerinden Ürdün’den elektrik satın almak için anlaşmalar imzaladı.

Ürdünlülerle, Lübnan’a günde 250 megavat elektrik getirmesi beklenen – günde yaklaşık iki saat elektrik için yeterli – anlaşma henüz uygulanmadı.

Lübnan’ın devlet elektrik şirketi, Irak ile iki elektrik santraline yakıt sağlayan bir anlaşmanın parçası olarak şu anda günde yaklaşık iki saat elektrik sunuyor. Irak ile anlaşma Eylül ayında sona eriyor.

Geçmişte Washington, Lübnan ve Mısır’a, Lübnan’ın enerji kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak için bölgesel çabaları desteklediğine dair güvenceler sunarken, hiçbir yaptırımın tetiklenmemesini sağlamak için bu tür anlaşmaları gözden geçirmişti.

Lübnan’da yaşayanların çoğu büyük ölçüde maliyetli ve çevreyi kirleten özel üreticilere güveniyor. Yaşlanan ulusal şebeke, 1990’daki iç savaşın sona ermesinden bu yana ülkede 24 saat elektrik sağlayamadı ve devlet elektrik şirketine verilen akaryakıt sübvansiyonları, ülkenin devasa ulusal borcunun ana itici gücü oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu