Top News

Irak 13 kolera vakasını doğruladı, sağlık yetkilileri salgından şüpheleniyor

COVID-19 pandemisi yavaşlarken, Irak’taki bir kolera salgını en az 13 kişiye bulaştı ve daha fazla şüpheli vaka analiz için gönderildi. Sağlık yetkilileri Pazar günü yaptığı açıklamada, vakaların çoğunun kuzey Kürdistan bölgesinden olduğunu söyledi.

Özerk Kürdistan bölgesindeki ilçe sağlık şefi Sabah Hawrami, Süleymaniye ilinde “on kolera vakası kaydedildi” dedi.

Aynı eyaletten 56 şüpheli vaka daha başkent Bağdat’ta teşhis koyabilen tek merkez laboratuvar tarafından analiz ediliyor. Sağlık bakanlığı, Süleymaniye’ye komşu Kerkük ilinde bir vakanın kaydedildiğini, güneydeki Muthanna eyaletinde iki vakanın kaydedildiğini söyledi.

Henüz herhangi bir ölüm kaydedilmedi.

Hawrami düzenlediği basın toplantısında, “Son altı gün içinde Süleymaniye hastanelerinde yaklaşık 4 bin ishal ve kusma vakası kaydedildi” dedi. Süleymaniye’nin eyalet başkenti yaklaşık 1 milyon insanı sayar. Kolera korkunç bir hastalık ama tedavisi kolay. Birkaç saat içinde hayat kurtarabiliriz” dedi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Seif al-Badr, Agence France-Presse’ye (AFP) verdiği demeçte, ülkenin son geniş salgınının “2015 yılına kadar uzandığını” söyledi.

Bağdat ve güneyindeki merkezi vilayetler, yüzlerce hastayla bu salgından en kötü etkilenenler oldu. Süleymaniye ilindeki son kayıtlı kolera vakası 2012 yılındaydı. Kolera, antibiyotik ve hidrasyon ile tedavi edilebilen, ancak tıbbi müdahale olmaksızın saatler içinde öldürebilen akut bir ishal hastalığıdır.

Tipik olarak kötü temizlikle bulaşan bir mikroptan kaynaklanır. İnsanlar, böceği taşıyan yiyecek veya suyu yuttuklarında enfekte olurlar.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, araştırmacılar dünya çapında her yıl 1,3 milyon ila 4 milyon arasında kolera vakası olduğunu ve bunun 21.000 ila 143.000 arasında ölüme yol açtığını tahmin ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu